Слідами кашалота або де ховається амбра

07.09.2025 ⏰ 16:42
Рейтинг статьи 4.9 ★★★★☆ голосов:30
👁 Данную статью прочитали 131
количество комментариев:

Занурюючись у бездонний океан парфумерії, з кожним разом мені хочеться пірнати глибше і глибше, змінюючи вектори руху - бренди, парфумери, ноти, особисті ольфакторні відчуття тощо.

Нещодавно мені спало на думку дослідити питання стосовно амбро-сімейства. Скоріше це сімейство амброво-мускусних ароматів.

Можливо, для більшості парфзахоплених амбро-ноти це щось буденне і зрозуміле. Але у такого ботана, як я, є питання, як то кажуть, оскільки амбро-аромат це не аромат тюльпанів, які в садку мого дитинства майоріли своїми червоними голівками, це не жасмин, який щовесни розквітає під моїми вікнами, не липа, яку я з насолодою вдихаю в період її буяння, і моя вулиця мала б називалися Липовою, бо настільки її багато в моєму районі...

Почну з амбри, точніше із сірої амбри, що являється кишковим конкрементом кашалота і потрапив до людей як випадкова морська знахідка дуже-дуже давно (найдавніші згадки були в VIII-IX ст. в арабських текстах, де амбру описують як ароматичну речовину для курильних сумішей, лікування й любовних еліксирів.)

До моменту гугління інформації, я взагалі думала, що амбра це щось на кшталт смоли, яку я з вишневих, сливових і інших дерев обдирала в дитинстві, щоб пожувати. Бо слово таке якесь підходяще як на мене. Красиве тягуче слово, тепле, як та розпечена смолка на корі вишні. Але виявилось, що це кашалоти постарались. Вони дуже люблять їсти кальмарів (70-80% їхнього раціону складають глибоководні кальмари). Жирують кашалоти, я вам скажу, живуть на широкий плавник, бо кальмарами харчуватися недешеве задоволення 🤣.

Коли кашалот заковтує кальмарів, то частково їхні частини, особливо дзьоби, які складаються з дуже міцного хітину, не перетравлюються і починають подразнювати стінки кишківника. У відповідь організм кашалота «обволікає» їх жироподібною восковою речовиною (амбреїном). (Це мені навіть нагадує утворення перлинки, що є результатом подразнення мушлі.)

І в результаті виходить щось типу захисного кокона, який з часом нашаровується. Це і є початок сірої амбри. І якщо розмір дозволяє вивести це "утворення" з організму кашалота, то це чудово, інакше він гине. Неочікувано, правда ж?

Так от, коли ця, скажімо так, пре-амбра попадає у воду з кашалота, то вона ще не має потрібного цінного аромату, навпаки це щось вонюче, різке і неприємне.

Справжні зміни відбуваються вже в океані, коли шматок довго плаває під сонцем і у солоній воді, ось тоді відбувається окиснення, і з`являється отой знаменитий солоно-деревно-анімалістичний, м`який аромат.

Думаю про сіру амбру досить.

Далі у мене на черзі амбретта. Я дурію з назви, так вона мені подобається. Як амбра тільки ще миліше - амбретта. Вот із зіс ріелі? Амбрета це вже цілком рослинна історія. Зараз буде трохи на ботанському. Це насіння Abelmoschus moschatus, тропічної мальвової рослини. Як на мене в назві є щось схоже на мускус (мосхатус). (До речі перекладач написав взагалі що це ондатра🤣. Ну десь щось спільне в них є, бо у ондатр є секрет... не той що таємниця, а той що мускусний.)

Родом ця представниця флори із Індії, але також росте у Південно-Східній Азії, на Філіппінах, в Південній Америці, Карибах, Єгипті. Вона має маленьке, темне насіння, що має сильний аромат, який нагадує тваринний мускус, і використовується в парфумерії як рослинний його замінник. Отже, по суті це «веганський» мускус. Не буду вдаватися в подробиці виробництва, резюмовано напишу, що є кілька способів обробки амбретти, зокрема виробництво амбреттової олії , екстракція розчинниками абсолю амбретти і екстракція вуглекислим газом. В залежності від цього отримують різні типи аромату як легший так і густіший, як мускусно-кремовий, із фруктовими відтінками (іноді нагадує грушу чи вино), так і тваринну й «шкіряно-мускусну» ноту. І жоден кашалот не постраждав.

Тепер прийшла черга популярного і відомого всій парфумерній спільноті амброксану. Він був винайдений компанією Firmenich в 1950-х роках як синтетичний аналог натуральної амбри, яка була рідкісною та трудомісткою у виробництві речовиною. Молекула амброксану «чистіша», ніж сіра амбра, деревна, тепла, стійка, без «тваринної дикості».

До того ж знищення кашалотів заради амбри заборонено (і це чудово), дозволено використовувати лише ту, яка була знайдена в океані чи на березі. Короче, не напасешся натуральної амбри на нас, парфзахоплених (але понюхати її мені було б дуже цікаво). Наразі хімічна промисловість - наше все.

Тобто наче все зрозуміло, сіра амбра - не використовується, амбретта і амброксан - прийшли їй на заміну і нормально викорінилися у світі парфумерії.

(Вірніше амбретта не є прямим «замінником амбри», але її мускусність і теплий шлейф дозволяли парфумерам «закривати дірку», коли амбра стала рідкістю, а ось амброксан - головний замінник сірої амбри.)

То що ж тоді ще є за амбра, яку зображують жовтою в пірамідах ароматів і виокремлюють від сірої амбри, я трішки заплуталась.

А річ у тім, що в перекладі з латини amber це бурштин, тобто смола. (Отже мої асоціації зі деревною смолою були не просто так)

І у парфумерії амбра (якщо не уточнюється що це сіра амбра) це солодка смолисто-пряна суміш, як правило бензоїно-ванільно-лабданумна, іноді трохи з сірою амброю).

Це так званий «амбровий акорд» або «східний акорд».

Тепер мені цікаво чому в піраміді Баккари зазначена і сіра амбра і амброксан?.. Та й в принципі, якщо всюди пишуть, що кашалоти під охороною, то де ж набрались виробники парфумів в промислових масштабах сірої амбри, щоб виготовляти парфуми, наприклад Paco Rabanne Olympea, Colonia Ambra Acqua di Parma, Zenne Nishane та купа інших??? Не кидайте капцями в тошнотіка, я розумію що це маркетинг. Але як на мене, раз уже в усіх на слуху назви молекул-замінників (амброксан, амброксид, амбретолід ітд), то й писали б так у пірамідах.

Зате поки я вивчала це питання, то мені прояснилось, хоча я впевнена, що багато просвітлених в парфумерії це вже знали.

Але раптом вам було цікаво і пізнавально, я буду вдячна вам за вподобайку. Також можете написати, які парфуми рекомендуєте щоб краще вивчити цю загадкову амбру.

До нових зустрічей! Всім мирного дня, вечора, і ночі, без тривог (а нічка сьогодні ще та була...).


Поделиться Telegram Viber twitter email

Комментарии к статье Слідами кашалота або де ховається амбра

Аватарка користувача Aтaaaa
07.09.2025 ⏰ 17:44

Вітаю. Дякую за статтю. Напишу назву чудового, але недосяжного для мене аромату - Prada AmberPrada Amber . І ще декількох, не менш цікавих та гарних - Estee Lauder Amber MystiqueEstee Lauder Amber Mystique , L`Erbolario AmbraliquidaL`Erbolario Ambraliquida та Robert Graham ValourRobert Graham Valour . Союз ладану та амбри, амбри і пачулі, амбри й шоколаду, меду та амбри - це щось!

кількість респектів: 5
Аватарка користувача Nastunia
07.09.2025 ⏰ 22:30

Я чула уривками, що таке амброксан, але ніколи так не заглиблювалася і не зверталася до послуг Гугла😉. Але після вашої статті, нарешті, все прояснилося, а саме: що, як, звідки. Ви згадали Paco Rabanne Olympea, в який я закохалася у 2017 році😍. Тепер я знаю, що саме надає йому такого вишуканого шлейфу. Дякую за вашу статтю про цю чудо-речовину 💖

кількість респектів: 6
Аватарка користувача Suzanna
09.09.2025 ⏰ 22:12

Цікава стаття, ви гарно пишете!

По амбрі мені і самій було цікаво, чому десь сіра амбра, і аромат геть не схожий на померанчову амбру, а померанчова мені пахне смолисто. Ось тепер стало на місця, якщо жовту сприймати як бурштин, який і є смолою.

По ароматах - я з великою цікавістю придивлюсь до рекомендацій, т.я. саме в пошуках "тієї самої", "моєї" амбри / бурштину. Одна з перлин - Serge Lutens Ambre SultanSerge Lutens Ambre Sultan , однак цей парфум далеко не тільки про амбру. З останніх знайомств мені сподобалась Ormonde Jayne Royal ElixirOrmonde Jayne Royal Elixir

Було би дуже цікаво дати раду з мускусами, які щедро додають Tiziana Terenzi , V Canto , Dr. Gritti , Xerjoff , Kajal та деякі інші ПД.

Якщо раніше їх мускуси мене лише дратували, і я бігла змивати їх та замазувати шкіру шаром крему, то зараз в мене буквально інтоксикація, щойно наношу на шкіру їх мускусні парфуми - нюх вимикається після 3-5 вдихів ось цього мускусу, і далі я просто не відчуваю аромат взагалі. Ні мускус, ні все інше.

По великому рахунку, якщо би я не зауважила цей момент, і в якийсь день вирішила погуляти містом в Кірке чи в Дахабі, для чого довелося би зробити пшиків 5-7 мінімум, і ще допшикувати на ходу, щоб самій щось відчувати - я можу стати зброєю масового ураження, люди без аносмії на цей мускус будуть просто втікати і ховатись)

кількість респектів: 3
Аватарка користувача Asedo
11.09.2025 ⏰ 20:25

Maison Francis Kurkdjian Grand SoirMaison Francis Kurkdjian Grand Soir - амбра, ваніль, пудра, ароматичні ноти (я відчуваю корицю) і такий осінній

кількість респектів: 2
t.o.b.1708178
22.10.2025 ⏰ 20:17

Стаття дуже сподобалася — написана цікаво й зрозуміло. Хотілося дочитати до кінця ! Матеріал поданий настільки легко й доступно, одним словом читати було приємно.

кількість респектів: 1
Присоединится к каналу новостей kremchik.ua, чтобы быть в курсе обновлений блоговTelegramTelegram Google NewsGoogle News

Новые комментарии к статьям

Перевір наскільки ти парфман`як article-image Комментарий к новости
Перевір наскільки ти парфман`як
Asedo 14.11.2025 21:08

Belle Cherie,

рада, що допис потішив ))

Якщо у вас спостерігаються якісь незадокументовані у "Класифікаторі парфман`ячних станів та симптомів парфзалежності" прояви - пишіть. Внесемо, задокументуємо ))))

Перевір наскільки ти парфман`як article-image Комментарий к новости
Перевір наскільки ти парфман`як
Belle Cherie 14.11.2025 17:18

Аааа, клааас!Дайте ще.Бо "маловатобудет"😀

І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:) article-image Комментарий к новости
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:)
juljchik 12.11.2025 23:38

Ароматна скриня, дякую Вам, що поділилися 🌹Мені він теж подобається, як і вся лінійка Q)

І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:) article-image Комментарий к новости
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:)
Ароматна скриня 12.11.2025 15:26

Ось моя ідеальна вишня

Dolce & Gabbana Q by Dolce & Gabbana Eau de Parfum Intense😍
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:) article-image Комментарий к новости
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:)
juljchik 10.11.2025 23:33

Suzanna, ммм, як цікаво)) Заінтригували - захотілося спробувати) Дякую 🌹

Облоко Тегов: ,
,
,
,
,
,