Я впевнена, що кожен із нас помічав, що сприйняття запахів у всіх дуже й дуже індивідуальне. Простий приклад цьому це, коли відомі блогери нам співають оди про якийсь парфум, що буцімто він на вас сидітиме, неначе сукенка/костюм від кутюр, і ми з очима, як у 🐁мишки Роккі від сиру, шукаємо по всьому інтернету, де його купити.
І добре, коли блогер мав рацію, а коли ні? Тоді стоїть той флакон, щоб вистоятись, чекаючи метаморфоз. Але чи кожна парфумна лялечка стане імаго і прекрасним метеликом? І річ тут не завжди в тому, що парфумери нам чогось не поклали в пляшечку. Найчастіше причина ховається в носі. Вірніше, в носах кожного з нас.
Справедливості заради, як людина, що п`ять років вчила в універі теорію ймовірностей і математичну статистику (а статистика знає все 🤣), хочу зазначити - згідно із законом нормального розподілу більшість людей буде сприймати аромати більш-менш однаково. Але ж є нюанси.
До прикладу, мої любимчики Lancome Tresor La Nuit, Cartier La Panthere, судячи з відгуків та оцінок навіть в межах Кремчика, подобаються більшості. А от беззаперечно цікавий аромат Franck Boclet Cocaine, який я при першому затесті асоціювала з какулями (пардоне муа за мою французьку), не такий однозначний як перші згадані мною, бо є реально його поціновувачі. Я не з їхнього числа.
Відмінності у сприйнятті запахів — це складне поєднання генетики, досвіду, культури та навіть психології.
Чого далеко ходити, я з дитинства любила картоплю в мундирках з домашньою олійкою і цибулею, а ще якщо оселедчик є, то взагалі пісня.
Ліричний відступ. Тут варто згадати мою покійну бабуню, у якої я часто проводила свої молоді літа у Запорізькій області - і ті що years, і ті що summers). Так, от фраза "Катерино, давай на вечір нелупки зваримо" була однією з улюблених. Нелупкою називали там картоплю в мундирах.
Про що це я... Це я до того, що аромат цибульки із запашною олійкою, коли їм, то дуже подобається, але коли на цей аромат натрапляю в метро, то думка діаметрально протилежна.
Тобто навіть в межах однієї людини сприйняття запаху може відрізнятися в залежності від обставин та настрою.
Якщо пошукати інформацію в Інтернеті, щоб мати якесь наукове підгрунтя для пояснення різного сприйняття ароматів, то виявляється, що є доволі багато наукових робіт, присвячених сприйняттю запахів.
Я не буду особливо вдаватися в наукові подробиці, оскільки не маю достатньо знань в цій галузі. Проте в цілому, вважаю, що тема рецепторів є доволі цікавою. Бо саме рецептори сприймають подразники зовнішнього і внутрішнього середовища й перетворюють їх на нервові імпульси.
Зокрема ніс сприймає запахи за допомогою нюхових рецепторів, розташованих у верхній частині носової порожнини. Коли молекули запаху потрапляють у ніс, вони розчиняються у слизовій оболонці та стимулюють ці рецептори. Рецептори перетворюють хімічні подразнення на електричні імпульси, які передаються до мозку, де відбувається розпізнавання запаху.
І цих дружочків-рецепторів у нас в носі дуже-дуже багато, і вони в кожного з нас унікальні.
Є такий ген (OR2M7), який відповідає за сприйняття запаху андростенону (присутній у деяких мускусних або деревних парфумах): одні люди його не чують, інші відчувають як приємний, а хтось як смердючий, «як піт» чи «згниле дерево». Думаю це якраз підтверджує феномен Tiziana Terenzi Kirke - для когось це любов, для когось це кошмар на вулиці В`язів (до речі, пам`ятаєте Фредді Крюгера? Мені реально в дитинстві було страшно від фільму).
І я поки що з когорти тих, в кого нема Кірке, бо мої рецептори надто кірколомно доставляють Кірке мені в мозок.
До слова сказати, я не просто так назвала дружочками нюхові рецептори. Будучи вагітною я цікавилася, чому так загострюється сприйняття запахів у вагітних. Відповідь проста. Якщо глобально - заради людства, заради виживання потомства. Так влаштований організм жінки, що під впливом гормонів змінюється, і майбутня мама на нюх розрізняє де погано, де добре (їжа, повітря) - щоб не отруїтися і не наразити дитинку на небезпеку.
Без надмірної скромності можна сказати, що нюхові рецептори мають величезну роль в житті людства. Як і смакові, тому на вечір, певно зварю я нелупки, вкришу цибульки до ароматної олійки і згадаю бабуню теплим словом.
Чи є у вас ольфакторний жах чи любов? Як ви сприймаєте аромати, які подобаються більшості, чи навпаки не подобаються?
P.S. З радістю чекаю вас на своїй сторінці, де я розміщую свої публікації в розділі "Особистий блог".
Дякую за вподобайки!