Що в носі твоєму_ людино? Де воняє_ там і пахне?

29.06.2025 ⏰ 09:30
Рейтинг статьи 4.9 ★★★★☆ голосов:27
👁 Данную статью прочитали 141
количество комментариев:

Я впевнена, що кожен із нас помічав, що сприйняття запахів у всіх дуже й дуже індивідуальне. Простий приклад цьому це, коли відомі блогери нам співають оди про якийсь парфум, що буцімто він на вас сидітиме, неначе сукенка/костюм від кутюр, і ми з очима, як у 🐁мишки Роккі від сиру, шукаємо по всьому інтернету, де його купити.

І добре, коли блогер мав рацію, а коли ні? Тоді стоїть той флакон, щоб вистоятись, чекаючи метаморфоз. Але чи кожна парфумна лялечка стане імаго і прекрасним метеликом? І річ тут не завжди в тому, що парфумери нам чогось не поклали в пляшечку. Найчастіше причина ховається в носі. Вірніше, в носах кожного з нас.

Справедливості заради, як людина, що п`ять років вчила в універі теорію ймовірностей і математичну статистику (а статистика знає все 🤣), хочу зазначити - згідно із законом нормального розподілу більшість людей буде сприймати аромати більш-менш однаково. Але ж є нюанси.

До прикладу, мої любимчики Lancome Tresor La Nuit, Cartier La Panthere, судячи з відгуків та оцінок навіть в межах Кремчика, подобаються більшості. А от беззаперечно цікавий аромат Franck Boclet Cocaine, який я при першому затесті асоціювала з какулями (пардоне муа за мою французьку), не такий однозначний як перші згадані мною, бо є реально його поціновувачі. Я не з їхнього числа.

Відмінності у сприйнятті запахів — це складне поєднання генетики, досвіду, культури та навіть психології.

Чого далеко ходити, я з дитинства любила картоплю в мундирках з домашньою олійкою і цибулею, а ще якщо оселедчик є, то взагалі пісня.

Ліричний відступ. Тут варто згадати мою покійну бабуню, у якої я часто проводила свої молоді літа у Запорізькій області - і ті що years, і ті що summers). Так, от фраза "Катерино, давай на вечір нелупки зваримо" була однією з улюблених. Нелупкою називали там картоплю в мундирах.

Про що це я... Це я до того, що аромат цибульки із запашною олійкою, коли їм, то дуже подобається, але коли на цей аромат натрапляю в метро, то думка діаметрально протилежна.

Тобто навіть в межах однієї людини сприйняття запаху може відрізнятися в залежності від обставин та настрою.

Якщо пошукати інформацію в Інтернеті, щоб мати якесь наукове підгрунтя для пояснення різного сприйняття ароматів, то виявляється, що є доволі багато наукових робіт, присвячених сприйняттю запахів.

Я не буду особливо вдаватися в наукові подробиці, оскільки не маю достатньо знань в цій галузі. Проте в цілому, вважаю, що тема рецепторів є доволі цікавою. Бо саме рецептори сприймають подразники зовнішнього і внутрішнього середовища й перетворюють їх на нервові імпульси.

Зокрема ніс сприймає запахи за допомогою нюхових рецепторів, розташованих у верхній частині носової порожнини. Коли молекули запаху потрапляють у ніс, вони розчиняються у слизовій оболонці та стимулюють ці рецептори. Рецептори перетворюють хімічні подразнення на електричні імпульси, які передаються до мозку, де відбувається розпізнавання запаху.

І цих дружочків-рецепторів у нас в носі дуже-дуже багато, і вони в кожного з нас унікальні.

Є такий ген (OR2M7), який відповідає за сприйняття запаху андростенону (присутній у деяких мускусних або деревних парфумах): одні люди його не чують, інші відчувають як приємний, а хтось як смердючий, «як піт» чи «згниле дерево». Думаю це якраз підтверджує феномен Tiziana Terenzi Kirke - для когось це любов, для когось це кошмар на вулиці В`язів (до речі, пам`ятаєте Фредді Крюгера? Мені реально в дитинстві було страшно від фільму).

І я поки що з когорти тих, в кого нема Кірке, бо мої рецептори надто кірколомно доставляють Кірке мені в мозок.

До слова сказати, я не просто так назвала дружочками нюхові рецептори. Будучи вагітною я цікавилася, чому так загострюється сприйняття запахів у вагітних. Відповідь проста. Якщо глобально - заради людства, заради виживання потомства. Так влаштований організм жінки, що під впливом гормонів змінюється, і майбутня мама на нюх розрізняє де погано, де добре (їжа, повітря) - щоб не отруїтися і не наразити дитинку на небезпеку.

Без надмірної скромності можна сказати, що нюхові рецептори мають величезну роль в житті людства. Як і смакові, тому на вечір, певно зварю я нелупки, вкришу цибульки до ароматної олійки і згадаю бабуню теплим словом.

Чи є у вас ольфакторний жах чи любов? Як ви сприймаєте аромати, які подобаються більшості, чи навпаки не подобаються?

P.S. З радістю чекаю вас на своїй сторінці, де я розміщую свої публікації в розділі "Особистий блог".

Дякую за вподобайки!


Поделиться Telegram Viber twitter email

Комментарии к статье Що в носі твоєму_ людино? Де воняє_ там і пахне?

Аватарка користувача Nastunia
29.06.2025 ⏰ 11:31

У мене такий самий спогад про бабусю щодо картоплі в мундирах. Я і зараз, коли її відварюю, потім солю і поливаю запашною олійкою, і так мені смакує, як в дитинстві, ті самі милі спогади тих часів. А ще я помітила, що я ніколи не вдихала аромат квітучого каштану, липи, чубушника та троянди, а зараз йду вулицями та намагаюся нанюхати ці аромати, тому що вони навіюють приємні спогади знову ж таки з дитинства та юності. Останні дні школи - каштани цвітуть, перше вересня - каштани вже падають на голову😂 Так, з часом відношення до ароматів може змінитися. Те, що колись здавалося звичайним або відштовхуючим, з часом може стати найдорожчим та улюбленим.

кількість респектів: 6
Аватарка користувача Suzanna
29.06.2025 ⏰ 12:53

Гарний допис) мені віддзеркалило про відгуки на парфуми, і цей підсвідомий потяг бути частиною групи шанувальників аромату)

Однак - гормональний фон, настрій, сезон, погода, навіть вологість повітря з нішевими парфумами часто мають вирішальне значення, чи стане парфум любимчиком чи кошмаром) в мене так було наприклад з Tom Ford White Musk Collection White SuedeTom Ford White Musk Collection White Suede , на початку любов любовна, хотілося купатись в ньому, потім захопилась іншими, і десь за рік-два повернулась до Форда, який зненацька розкрився котячими лотками... І цей парфум один з багатьох, які в різні дні тижня (!!!) звучать діаметрально по-різному) перетворюючи кожен ранок на квест "Знайти 3-5 тих, які хочу на сьогодні, і серед них виокремити той, який ще й гарно розкриється" 😋

кількість респектів: 3
Аватарка користувача juljchik
29.06.2025 ⏰ 18:08

Дякую Вам, така цікава і тепла стаття) Люблю запах акації, бо нагадує мені літо в дитинстві на березі Десни, а також надихає і вселяє позитив. А ось недавно побачила одеколон Гвоздика і купила як відлякувач комарів, бо теж з дитинства такий приємний для мене запах плюс не дуже люблю сучасні засоби

кількість респектів: 3
Аватарка користувача vwizard
29.06.2025 ⏰ 21:44

Десь у 35-40 відсотків людства присутній ген, який дозволяє відчувати неприємну хімічну сполуку у капусті броколі. Для них її смак - дуже гіркий, а від запаху броколі вони аж чхають. Саме тому трапляються ситуації, коли маленька дитина плаче й навідріз відмовляється їсти броколі, кажучи, що вона гірка, а мати думає, що дитина бреше, і через її сльози та пручання усе одно змушує з`їдати броколі. Це коли в матері того гену немає, а в дитини є. Зазвичай з`ясовується, що батько або хтось з родичів дитини теж ненавидить броколі і не розуміє, як інші можуть її їсти. У мене цього гену немає, аромат та смак броколі для мене звичайні капустні й не гіркі. І з парфумами дійсно буває так само: генетичні відмінності сприйняття. Особливо гидких ароматів для мене немає, але помічаю, що толерую індол, індольний жасмін сильніше, ніж більшість. Більшості там чуються котики або туалет, а я навіть найгучніший жасмін люблю. Мабуть, мій ніс генетично менш схильний розпізнавати індол.

кількість респектів: 10
Аватарка користувача J-Romanovna
30.06.2025 ⏰ 11:11

Дякую за такий цікавий допис. Майже все родом з дитинства. В мене завжди були коти, і у бабусі теж, а там я проводила багаааато часу. Так ось теперь що мені смородина чорна з куща, що в ароматі - пахне лотками. А обожнюю аромати сливи, груші та абрикос, бо росла я на півдні, і ми катали на зиму всіляке варення, на зараз я шукаю те варення в парфумах, вони дарують незвичайне тепло та затишок. Ще я літом бувала часто на морях, бо родичі жили у місті Скадовськ, і шо, я тепер обожнюю авкатичні аромати з присмаком солі на волоссі, на шкірі, та з нюансом висохших водоростей та деревини.

кількість респектів: 7
Аватарка користувача ireneix2
30.06.2025 ⏰ 23:39

Звісно є такі парфуми, наприклад Tom Ford Lost CherryTom Ford Lost Cherry. Спочатку я чую лікерну вішню, але потім аромат трансформується в неприємний для мені запах, я навіть не можу описати, що я чую і з чим це порівняти, це щось хімічне. І є аромати Баккара та Ганімед, з обох флаконів я чую запах йоду, наносити на себе ці 2 аромати не наважилася.

кількість респектів: 3
Аватарка користувача Asedo
03.07.2025 ⏰ 20:56

Уд — варто переборщити і парфумерний апокаліпсис для мене гарантовано. Їхали якось в потягу влітку. Спека, у купе жінка з ефектним і явно дорогим парфумом. Спочатку аромат був норм, а потім виліз такий жи-и-ирний удовий уд — хоч у вікно стрибай. Єдине, що пам`ятаю з тієї поїздки - стійке бажання позбутися запаху. Так і простояла більшу частину дороги в коридорі подалік від купе.

кількість респектів: 2
Аватарка користувача Мariе
26.08.2025 ⏰ 16:17

Дякую за статтю, так, дійсно - смаки не можна засудити, але цікаво дослідити, як вони складаються і з чого. Як на диванчику у психоаналітика, сягаємо до коренів з дитинства і прослідковуємо їх розквіт у своїх улюблених ароматах, та які плоди приносить захоплення парфумами, що зуміли ті аромати передати.

У моїх спогадах про дитинство дуже закарбувався аромат саду навколо нашого будинку - дуже тонкий, у кожного дерева - свій, ні на що не схожий, запах: квітучих яблунь, вишень, черешень, слив, абрикосів, груш, акації й бузку, а далі ще розквітнуть травневі троянди, влітку все буде устелене зірками садової фіалки та духмяного горошку, м`ята та меліса будуть ніби тягнути своє листячко до рук, щоб розтерти цю духмяну зелень між пальцями і поринути в свіжий, приємний запах долонь, як в чисту та прохолодну джерельну воду, що бадьорить та заспокоює водночас, а вдома квітне запашний тендітний жасмін самбак - всі травневі й літні ночі сповнені його терпко-солодкими пахощами до сп`яніння та запаморочення. Восени ж прийде час на всіх вулицях, на багатьох клумбах розкритися ангельським сурмам - дурману, наче свідку втрачених райських садів, що сповіщує про те, як швидкоплинна і золота пора кожної осені, а зима близько.

Тож, мої парфумерні любові складалися з захоплення природними ароматами: квітів, особливо білих, дерев, кущів, листя і трав. Нажаль, це складно відтворити, як бачу, й рідко можна знайти, коли в парфумах трапляються саме такі, наче живі, подихи ще не зірваних, не розчавлених, не синтетично зітканих, а тих, які тільки-но розпустились і квітнуть - вічно юних душ рідних садів.

З парфумерними жахами все простіше: дуже ядуча синтетика (чи то компоненти неякісні, чи зібрані докупи абияк, чи й те та інше) - можна порівняти ефект на органи чуття, як від шипучки з порошку з штучними підсолоджувачами - такий собі різкий і не дуже приємний присмак та довгий відштовхуючий післясмак.

Якщо говорити про окремі ноти, то часто боби тонка для мене, як ота броколі в коментарі вище - для бідної дитини, всі навколо кажуть, мовляв, чого ти, то ж смаколик, а мені фізично погано від самого запаху. І ветивер, не завжди, але інколи - занадто різкий, особливо в якихось дженерік чоловічих свіжаках його можуть такий овердоз напхнути, що очі сльозяться, те ж саме з удом, погоджуюсь з попереднім коментарієм, - якщо його роблять основним в композиції, то можуть "перелити" не до добра, хоча, наче, це й вважається багатство, статус, розкоші сходу, все таке, але мені часто воно занадто і не здраво відчувається. До індола вже звична стала з часом, єдине, є композиції, де його викручують у такий натуралізм, що в європейських широтах важко сприймається, десь на південному півдні, де жасмін грандіфлорум квітне в останні свої дні віддаючи саме індолом, може воно в цілому і відчувається природніше, а тут, особливо на широкий загал і без можливості швидко від нього віддалитись - я б індольний парфум навряд стала носити.

кількість респектів: 1
Присоединится к каналу новостей kremchik.ua, чтобы быть в курсе обновлений блоговTelegramTelegram Google NewsGoogle News

Новые комментарии к статьям

Перевір наскільки ти парфман`як article-image Комментарий к новости
Перевір наскільки ти парфман`як
Asedo 14.11.2025 21:08

Belle Cherie,

рада, що допис потішив ))

Якщо у вас спостерігаються якісь незадокументовані у "Класифікаторі парфман`ячних станів та симптомів парфзалежності" прояви - пишіть. Внесемо, задокументуємо ))))

Перевір наскільки ти парфман`як article-image Комментарий к новости
Перевір наскільки ти парфман`як
Belle Cherie 14.11.2025 17:18

Аааа, клааас!Дайте ще.Бо "маловатобудет"😀

І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:) article-image Комментарий к новости
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:)
juljchik 12.11.2025 23:38

Ароматна скриня, дякую Вам, що поділилися 🌹Мені він теж подобається, як і вся лінійка Q)

І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:) article-image Комментарий к новости
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:)
Ароматна скриня 12.11.2025 15:26

Ось моя ідеальна вишня

Dolce & Gabbana Q by Dolce & Gabbana Eau de Parfum Intense😍
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:) article-image Комментарий к новости
І знову вишня_або вишневий люкс: варто чи ні?:)
juljchik 10.11.2025 23:33

Suzanna, ммм, як цікаво)) Заінтригували - захотілося спробувати) Дякую 🌹

Облоко Тегов: ,
,
,
,
,
,